Askar

Kvadratisk ask

Ju tjockare pappret är, desto större behöver locket vara eftersom själva pappret tar plats. Det finns därför 3 olika mallar/storlekar till locken. Till den kvadratiska asken passar 10,2 till papper på ca 180g, 10,6 till tunn kartong (ungefär som de presentkartonger man får på Åhléns eller dylik affär). 10,4 är alltså mitt emellan. Tänk på att välja rätt kartongmall till bigningen också.

Till den minsta storleken (10,2) finns även en mall med tunnare sida på locket. Då ska din kartongmall till bigningen vara 1,4x10,2 cm.
Handgjorda askar

Mönster till lock

Lock

1. Välj storlek på mallen efter vilket papper du har (se ovan). Måtten i beskrivningen utgår från 10,2 cm, den bredare kanten och ett papper på ca 180 g.
2. Skär ut en kvadrat med måtten 10,2x10,2 cm.
3. Gör en kartongmall med måtten 7,5x10,2 cm. (räknar här med att du bigar med en matkniv som tar lite plats, därav 7,5 istf 7,6 cm).
4. Lägg mallen på papprets rätsida, kant i kant med 3 av papprets sidor. Dra med baksidan av en vanlig matkniv längs med mallen (bigning).
5. Upprepa bigningen på papprets alla fyra sidor.
6. Vik FRÅN bigningen (mot papprets avigsida) på alla fyra sidor. Se korttillverkning/bigning om du är osäker på hur man bigar.
7. Klipp upp kanten fram till vikningen på två sidor (se bild) och limma fast flikarna. Använd gem eller klädnypor om det tar tid för limmet att fästa.

Mallar

10,2    10,4    10,6    10,2 med smalare sida    Mall för bigning   

Botten

1. Skär ut en kvadrat som är 15x15 cm.
2. Gör en kartongmall med måtten 9,9x15 cm.
3. Gör precis som locket steg 3-5
4. Klipp upp fram till vikningen på två sidor (se bild). Klipp sedan bort de skuggade områdena (2,5 cm).
5. Limma fast flikarna. Använd gem eller klädnypor om det tar tid för limmet att fästa.
Mönster till asken

Mallar

Gemensam mall oavsett lockstorlek    Mall för bigning   

Rektangulär ask

Den här mallen är gjord för ett papper på cirka 230g.
Lock
1. Skär ut en rektangel med måtten 10,2x12,2 cm.
2. Gör en kartongmall med måtten 8,5x12,2 cm.
3. Lägg mallen på papprets rätsida, kant i kant med 3 av papprets sidor. Dra med baksidan av en vanlig matkniv längs med mallen (bigning).
4. Upprepa bigningen på papprets alla fyra sidor.
5. Vik FRÅN bigningen (mot papprets avigsida) på alla fyra sidor. Se korttillverkning/bigning om du är osäker på hur man bigar.
6. Klipp upp kanten fram till vikningen på två sidor (se bild) och limma fast flikarna. Använd gem eller klädnypor om det tar tid för limmet att fästa.

Botten
1. Skär ut en rektangel med måtten 17x15
2. Gör en kartongmall med måtten 3,9x17 cm.
3. Lägg mallen på papprets rätsida, kant i kant med en av papprets sidor. Viktigt att det är helt rakt! Dra med baksidan av en vanlig matkniv längs med mallen (bigning).
4. Upprepa bigningen på papprets alla fyra sidor.
5. Vik FRÅN bigningen (mot papprets avigsida) på alla fyra sidor. Se korttillverkning/bigning om du är osäker på hur man bigar.
6. Klipp bort de skuggade delarna (0,5x4 cm).
7. Klipp upp kanten fram till vikningen på två sidor (se bild) och limma fast flikarna. Använd gem eller klädnypor om det tar tid för limmet att fästa.

Ask med monogram

1. Köp färdiga askar eller vik egna enligt någon av mallarna här.
2. Skriv ut monogrammet på ett fint papper och klipp ut en fyrkant.
3. Fyll asken med gåvan, t.ex. choklad.
4. Sätt ett vackert band runt asken. Fäst ändarna med en liten limdutt. Vill du att bandet ska sitta kvar när man öppnar asken sätter du ett band på botten och fäster med lim på insidan av asken, och ett på locket på samma sätt. Se till att det blir rakt på askens båda delar.
5. Limma fast monogrammet mitt på locket över bandets skarv.
Eller
Stämpla på papper eller direkt på kartongen. Embossa om du vill.

Tänk på...

Papprets kvalitet är avgörande för askens utseende. Regeln är att ju större ask, desto grövre papper behöver du. Tapet är ofta utmärkt till mindre askar. Jag rekommenderar minst 120g till den kvadratiska asken. Den rektangulära asken är större och behöver kraftigare papper, minst 200g.

Om du fyller askarna med färskt godis utan papper måste du se upp lite, eftersom godis utan papper kan ge fula fläckar på kartongen. För att undvika detta kan du kan antingen lägga lite silkespapper i botten, eller vänta till dagen innan festen eller samma dag innan du fyller askarna. Silkespappret tycker jag är både elegant och praktiskt eftersom du kan förbereda askarna i god tid innan festen.

Klädda askar

Vill man kan man med fördel klä en ask av kartong med tunnare papper såsom t.ex. presentpapper. Vik pappret över kanten på både lock och botten så ser kanten proffsig ut.