Monogram

Titta på monogrammen

Klicka på bokstäverna här ovanför eller använd sökrutan för att se monogrammen

Alla monogram på denna sida är gjorda av Kerstin Kallin. Monogrammen kostar 40 SEK (JPEG) eller 100 SEK (JPEG, PNG samt SVG) beroende på vilket bildformat som passar dig. Har du köpt ett monogram får du använda det för personligt bruk (t.ex. skriva ut, göra en stämpel etc.) men inte sälja det vidare.

Söker du ett monogram med bokstäverna D och A, så klicka till exempel på D. I listan som dyker upp kommer alla monogram som innehåller D fram. Notera att de bokstäver som ingår i monogrammen är sorterade i bokstavsordning. Det betyder att alla monogram med A och D kommer finnas under AD, även om D kommer före A i bilden.

Om du saknar någon bokstavskombination, eller vill göra förändringar i ett befintligt monogram så kan du höra av dig till mig på adressen monogram@monogramsidan.se.

Jag gör mitt bästa för att hjälpa dig! Oftast tar det ofta bara någon dag, men beroende på arbetsbelastning kan det ibland dröja innan jag blir färdig med monogrammet.

Om monogram

Vad är ett monogram?

Ett monogram är en bild som består av en persons eller ett pars initialer, ofta konstfärdigt utformad. Ordet monogram betyder att en bokstav symboliserar ett helt namn. Monogram kan vara uppbyggda av en till fyra bokstäver.

Speglingar är ett vanligt grepp för att få symmetri i bilden och göra den lite snirkligare.

Vems namn bör stå först?

När man kombinerar två personers initialer finns inga entydiga regler i Sverige om vems namn som ska stå först. Man kan utan problem välja det som ser snyggast ut i det typsnitt du tycker om eller det som helt enkelt känns bäst för just er.

Man kan också välja att ha både förnamn och efternamn med i monogrammet. Oftast placerar man den gemensamma initialen i mitten av bilden då. Enligt DN:s etikettguru Magdalena Ribbing är det dock olämpligt att använda efternamnsinitialen i det kommande gemensamma efternamnet i bröllopsinbjudan eftersom det inte är bådas namn förrän efter vigseln. Att ha både för- och efternamnsinitial för båda går däremot bra.

I USA och England sätter man i regel brudens namn till vänster, efternamnet i mitten och brudgummens namn till höger, men det förekommer även att brudgummens namn står till vänster. Ett monogram med en enda bokstav som symboliserar det gemensamma efternamnet är också populärt.

Vill du läsa mer om det amerikanska monogramskicket kan du läsa mer på den engelskspråkiga sidan: About Monograms.